Zespół Jelita Nadwrażliwego

Alergiczne Dziecko

Zespół Jelita Nadwrażliwego

Jak Żyć z Alergią? – test preparatu ALLERGOFF

Alergiczne Dziecko

Jak Żyć z Alergią? – test preparatu ALLERGOFF

10 sposobów na chorobę lokomocyjną dziecka

Alergiczne Dziecko

10 sposobów na chorobę lokomocyjną dziecka

Leki w Ciąży – dr Bożena Ryczkowska

Alergiczne Dziecko

Leki w Ciąży – dr Bożena Ryczkowska

Parszywa 12 i Spoko 15

Alergiczne Dziecko

Parszywa 12 i Spoko 15

Dodatki do Żywności – Słodziki

Alergiczne Dziecko

Dodatki do Żywności – Słodziki

E-eeeee, czyli Dodatki do Żywności

Alergiczne Dziecko

E-eeeee, czyli Dodatki do Żywności

Co nowego w pielęgnacji skóry atopowej?

Alergiczne Dziecko

Co nowego w pielęgnacji skóry atopowej?

P jak POKRZYWA

Alergiczne Dziecko

P jak POKRZYWA

W mojej kuchni, na półce z kawami i herbatami znajdują się również „chwasty”. Pokrzywa jest wśród nich VIPem. Biedaczka nie ma lekko, bo kojarzy się głównie ze swoimi parzącymi właściwościami, a tych nikt nie lubi (choć podobno po biczowaniu świeżo zerwanymi pokrzywami znikają wszelkie boleści reumatyczne. Ktoś próbował? ). Nie każdy wie, że pokrzywa w pełni zasługuje na miano superfood. Oto dlaczego. Właściwości lecznicze pokrzywy Pokrzywa była najczęściej opisywaną rośliną w zielnikach starożytnych. Od wieków przypisywano jej właściwości odżywcze i regulujące przemianę materii. Lista jej właściwości leczniczych jest imponująco długa. Związki czynne w pokrzywie W liściach pokrzywy występują kwasy organiczne, witaminy C, K, B2, kwas pantotenowy, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, chlorofil, fitosterole, a także nieustalone bliżej związki podnoszące odporność organizmu na infekcje. Są też związki mineralne, a w nich różne pierwiastki śladowe. Dzięki temu pokrzywa wywiera korzystny wpływ na różne dolegliwości. Pokrzywa na detoks organizmu W medycynie ludowej uważano, że pokrzywa „oczyszcza krew”. Napar z pokrzywy (herbatka) jest lekko moczopędny, ale jej działanie oczyszczające wynika głównie ze zwiększenia ilości usuwanych chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Doraźnie pokrzywa pomoże usunąć nadmiar wody, usunie obrzęki i opuchnięcia, stosowana dłużej detoksykuje organizm. Pokrzywa na poprawę przemiany materii Pokrzywa wyraźnie poprawia przemianę materii. Wpływa na to zarówno bogaty zestaw witamin, ale również duża zawartość soli mineralnych z pierwiastkami śladowymi. Te ostatnie są niezbędnymi składnikami enzymów i hormonów, które uczestniczą w procesach przemiany materii właśnie, a w dobie przemysłowej produkcji żywności łatwo o niedobory. Pokrzywa na obniżenie ciśnienia krwi Napar z pokrzywy obniżają ciśnienie krwi. Wynika to z jej właściwości moczopędnych i rozkurczających mięśnie naczyń krwionośnych. A to, z kolei, sprzyja lepszemu ukrwieniu, obfitszemu doprowadzeniu tlenu i sprawniejszemu odprowadzeniu metabolitów z ustroju. Pokrzywa przeciw krwotokom Odwary z pokrzywy mają działanie przeciwkrwotoczne, zapobiegają krwawieniom wewnętrznym. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy K, flawonoidów i garbników. Pokrzywa na niedokrwistość Pokrzywa zwiększa w organizmie poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek w podobnym stopniu co preparaty zawierające związki żelaza. Pokrzywa na trawienie Napary z pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, mają również działanie żółciopędne. Dzięki temu ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmu. Ponadto zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego. Pokrzywa na obniżenie poziomu cukru we krwi Pokrzywa korzystnie wpływa na czynność wydzielniczą trzustki. Przekłada się to na obniżenie poziomu cukru we krwi i właściwości przeciwcukrzycowe, a to cecha unikalna wśród ziół. Właściwości antywirusowe pokrzywy Pokrzywa wykazuje działanie przeciwwirusowe. Wynika to z istnienia czynników pobudzających wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Mechanizm ten nie został jeszcze do końca poznany, ale jest potwierdzony badaniami. Czyli co? Pić! Pić napary z pokrzywy. Smak nie powala, ale można się do niego przyzwyczaić. Najlepiej byłoby na wiosnę samemu zbierać młodziutką pokrzywę (w końcu wszędzie jej pełno), ale równie dobrze można kupić ekologiczny susz z najczystszych rejonów Polski i cieszyć się jej wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Ja robię właśnie tak     Źródło:  “Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski “Leki z Bożej Apteki” Jan Schulz, Edyta Uberhuber zdjęcie  

Dlaczego mówię NIE parafinie w kosmetykach?

Alergiczne Dziecko

Dlaczego mówię NIE parafinie w kosmetykach?

Najlepsze seriale ever!

Alergiczne Dziecko

Najlepsze seriale ever!

Czym jest alergia krzyżowa?

Alergiczne Dziecko

Czym jest alergia krzyżowa?

Nareszcie w domu

Alergiczne Dziecko

Nareszcie w domu

Fotorelacja z konferencji

Alergiczne Dziecko

Fotorelacja z konferencji

Konferencja Sango Stop Alergii

Alergiczne Dziecko

Konferencja Sango Stop Alergii

15 minut na kawę

Alergiczne Dziecko

15 minut na kawę

Jak nakarmić niejadka?

Alergiczne Dziecko

Jak nakarmić niejadka?

Sól Epsom – czyli na co komu gorzka sól?

Alergiczne Dziecko

Sól Epsom – czyli na co komu gorzka sól?

MIGRENA – zalecenia żywieniowe

Alergiczne Dziecko

MIGRENA – zalecenia żywieniowe

Dzisiejszy post jest odpowiedzią na prośbę Czytelniczki. K. od lat zmaga się z migrenami, a ostatnio od swojego lekarza prowadzącego, poza receptą na leki, otrzymała informację, że warto byłoby skonsultować się z dietetykiem, bo na występowanie i przebieg migren duży wpływ ma dieta. I tyle. K. mieszka w małej miejscowości, gdzie dietetyka nie ma. Napisała więc do mnie maila z prośbą o pomoc w tej materii, bo nie ma się kogo poradzić. Znam migrenę dosyć dobrze. Nie z własnego doświadczenia (dzięki Bogu), ale ze swojego podwórka. Mianowicie, moja Babcia cierpiała na migreny i wierzcie mi, że nie jest to po prostu ból głowy. Są to godziny, a częściej całe doby wyjęte z życiorysu. Ból głowy rozsadzający czaszkę, promieniujący do oczu i wzdłuż kręgosłupa, światłowstręt, zaburzone widzenie, mdłości, wymioty, takie rzeczy! Koszmar! Czym jest migrena? – trochę teorii Migrena to przewlekła choroba objawiająca się napadowymi bólami głowy o różnym nasileniu. Prawdopodobnie uwarunkowana jest genetycznie, ale nie poznano do końca jej pochodzenia. Napady migreny mogą być wywołane różnymi czynnikami, a te najczęstsze to: stres i odprężenie po stresie (np. na wakacjach lub podczas weekendów), zmiany hormonalne (cykl hormonalny u kobiet, przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych), niektóre pokarmy, mała podaż płynów, post, głodówki, nieregularne posiłki i długie odstępy między nimi, niedobór snu lub jego nadmiar, zmęczenie i wysiłek fizyczny, niektóre leki, zmiany pogody, pobyt w górach na dużych wysokościach, silne zapachy (w kosmetykach, perfumach, środkach czystości), jasne światło, głośny dźwięk. Migreny leczy się objawowo, co polega na łagodzeniu bólu i objawów, które mu towarzyszą. Warto jednak wiedzieć, że dieta może wpływać na występowanie migren. Jest wiele produktów spożywczych, które mogą je wywoływać, ale są i takie, które im zapobiegają i/lub łagodzą przebieg. Oczywiście każdy chory jest wrażliwy na różne czynniki i ma różny poziom ich tolerancji, dlatego trzeba szukać swojego źródła metodą prób i błędów. Dobrze jednak wiedzieć na jakie produkty należy zwrócić szczególną uwagę. Żywność przeciwwskazana przy migrenach Czekolada i jej pochodne zaliczamy tu masła czekoladowe, batony, wafle, czekolady, cukierki czekoladowe, mleko zagęszczone o smaku czekolady, produkty z jej dodatkiem, np. maślanka straciatella, rogaliki z nadzieniem czekoladowym itp. Napoje zawierające kofeinę kawa, czarna herbata, cola, napoje energetyzujące Rośliny strączkowe groch, fasola zwykła i szparagowa, bób, soja Orzechy zwłaszcza arachidowe i produkty z ich dodatkiem, np. masło orzechowe, chrupki o smaku arachidowym, ciasta z kremem orzechowym itp. Owoce i warzywa (oraz soki i przetwory z nich produkowane) banany, pomidory, ananasy, awokado, cytrusy Ryby i owoce morza wędzone, przetworzone, w puszkach oraz krewetki, małże, kalmary, itp. Mięso i jego przetwory czerwone: wołowina, wieprzowina i przetwory z nich (wędliny, pasztety, parówki, kiełbasy), podroby Nabiał sery dojrzewające („żółte”) i pleśniowe, maślanki, jogurty, śmietana Alkohole szczególnie czerwone wino, piwo Potrawy smażone i ciężkostrawne należy ograniczyć smażenie na rzecz gotowania, gotowania na parze, pieczenia w piekarniku (w folii lub w rękawie) lub duszenia (bez wcześniejszego obsmażania) Pokarmy wysokoprzetworzone zalicza się do nich konserwy mięsne i rybne, wędzone mięso i ryby, gotowe wędliny (na razie najlepiej kupić mięso i samemu upiec na wędlinę), gotowe posiłki (do odgrzewania w kuchence mikrofalowej lub piekarniku) Duże ilości soli i ostrych przypraw Dodatki do żywności glutaminian sodu, aspartam (słodzik), azotany i azotyny (konserwanty stosowane w przetwórstwie mięsnym), siarczyny (konserwanty w suszonych owocach, winach), barwniki, aromaty Żywność wskazana przy migrenach Produkty zbożowe ryż, kasze, makarony, płatki owsiane Mięso kurczak, indyk, cielęcina, Ryby łosoś, dorsz, tilapia, makrela, sola Warzywa i owoce świeże, sezonowe, rodzime (poza wymienionymi wcześniej jako niewskazane) Woda należy nawadniać organizm (najlepiej wodą, ale również herbatami ziołowymi, owocowymi, zupami) Praktyczne wskazówki dla osób cierpiących na migreny Należy pamiętać o jedzeniu 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (2,5 – 4 godziny) i spożywaniu śniadań do 1 godziny po obudzeniu i kolacji mniej więcej 3 godzin przed położeniem się spać. Zaleca się spożywanie potraw lekkostrawnych, które nie wywołują wzdęć ani uczucia nudności. Korzystne są pokarmy niskotłuszczowe i takie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecane jest wzbogacenie diety w kwas omega-3, którego dobrym źródłem jest między innymi tran. Można spożywać chleb produkowany przemysłowo (z piekarni), nie zaleca się spożywania domowych wypieków drożdżowych, zwłaszcza bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Warto również prowadzić dzienniczek i zapisywać, które produkty spożywcze powodują napady migreny. Bo pamięć jest dobra, ale krótkotrwała   K. i inni migrenowcy – dużo zdrowia i ulgi w bólu życzę!   Źródło: „Migrena – zalecenia żywieniowe. Poradnik dla chorych i ich rodzin” dr Katarzyna Wolnicka, mgr Joanna Jaczewska-Schuetz (Instytut Żywności i Żywieiaw Warszawie), prof. dr hab. med. Adam Stępień (Klinika Neurologiczna Wojskowy Instytut Medyczny) Zdjęcie: link        

“Zdrowie w Sezonie Zimowym” – RAPORT

Alergiczne Dziecko

“Zdrowie w Sezonie Zimowym” – RAPORT

SuperMoce

Alergiczne Dziecko

SuperMoce

Każdy ma jakiegoś bzika

Alergiczne Dziecko

Każdy ma jakiegoś bzika

M jak Migdały… GORZKIE

Alergiczne Dziecko

M jak Migdały… GORZKIE

Naturalne Kosmetyki do Skóry Atopowej

Alergiczne Dziecko

Naturalne Kosmetyki do Skóry Atopowej

Probiotyki i Prebiotyki

Alergiczne Dziecko

Probiotyki i Prebiotyki

Jak rozpoznać żywność GMO?…

Alergiczne Dziecko

Jak rozpoznać żywność GMO?…

… czyli o naklejkach na owocach i warzywach. Kto robi zakupy ten wie, bo spotkał się z tym nieraz, że na warzywach i owocach kupowanych w sklepach są naklejki. Zazwyczaj nie zwraca się na nie uwagi dopóki nie przychodzi do mycia owoców lub warzyw i zdrapywania naklejki paznokciem, bo przecież sama, po dobroci, nie zejdzie. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tym oznaczeniom i zapamiętać znaczenie trzech cyferek, po to, żeby być świadomym konsumentem i wybierać mądrze. A o co się rozchodzi? O GMO. Jeżeli komuś nie robi to różnicy, czy spożywa żywność zmodyfikowaną genetycznie czy konwencjonalną, to może nie czytać dalszej części tego posta. Ja zwracam na to uwagę i tam, gdzie mogę unikam produktów GMO lub wyprodukowanych przy udziale GMO. Dobrze. A co z tymi naklejkami? Trzeba zapamiętać trzy cyferki. Prościzna. 8xxxx – GMO (kod pięciocyfrowy z pierwszą 8), 9xxxx – żywność ekologiczna (kod pięciocyfrowy  z pierwszą 9), xxxx  - żywność konwencjonalna, bez GMO (kod czterocyfrowy). Uświadomieni?     Zdjęcie: magicznerosliny.wordpress.com

Zimowa Laba

Alergiczne Dziecko

Zimowa Laba

Mikołajki

Alergiczne Dziecko

Mikołajki

Zielone Smoothie 2.

Alergiczne Dziecko

Zielone Smoothie 2.

Disney On Ice

Alergiczne Dziecko

Disney On Ice