Bajkorada
Ciasto śliwka w czekoladzie
Ciasto dla wielbicieli słynnych śliwek w czekoladzie.W wersji z alkoholowym ponczem zdecydowanie dla dorosłych, ale można je nasączyć po prostu wodą z cukrem pudrem i cytryną, wtedy spokojnie mogą je zajadać dzieci. Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm):4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakao1/4 szklanki mąki ziemniaczanejMasa budyniowa:500 ml mleka2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem200 g masłaŚliwki w czekoladzie:400 g suszonych śliwek150 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g masłaPoncz:1/2 szklanki przegotowanej wodymocny alkohol (ilość według uznania) - w wersji dla dzieci sok z cytryny1 łyżka cukru pudruBiałka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesiane mąki i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę (z ciastem) w dół - z odległości ok. 50 cm. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. Budynie ugotować z 500 ml mleka i ostudzić (budyń musi być dobrze schłodzony). Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami budyń. Śliwki zalać wrzątkiem na 5 minut. Odcedzić i pokroić w paseczki. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć ponczem (ja dałam 2 łyżki alkoholu i był lekko wyczuwalny, ale można dać więcej). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową a następnie pokrojone śliwki. Całość polać polewą czekoladową (czekolady i masło rozpuścić stawiając miskę na garnku w wrzącą wodą). Przechowywać w lodówce.