Bajkorada
Pasta z białej fasoli
Przygotowanie pasty z fasoli jest nieco rozciągnięte w czasie, ale wymaga naprawdę mało wysiłku. Pasta sprawdza się doskonale jako smarowidło do pieczywa, ale można ją również podać np. z warzywami pokrojonymi w słupki. Pasta z fasoli daje wiele możliwości wzbogacenia jej dodatkami. Ja postawiłam na taki "swojski" smak i wyszło naprawdę pysznie. Składniki:250 g białej fasoli (użyłam: Jaś karłowy Lestello)1 średnia cebulapół jabłkałyżeczka majeranku3 łyżki oliwysól, pieprzFasolę zamoczyć na min. 8 godzin. Namoczoną fasolę wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 45 minut (aż fasola zmięknie). Odcedzić i ostudzić.Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać jabłko i prażyć aż zmięknie. Dodać majeranek i podlać odrobiną wody. Dusić przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Podsmażone składniki dodać do fasoli i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce (do kilku dni). Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lestello.