Smakołyki Alergika budyń jaglany z sosem z suszonych owoców zdjęcie: dziendobry.tvn.plTo budyń, który robiliśmy z Jeremim z okazji bezglutenowego (oraz bezcukrowego, bezmlecznego i bezjajecznego) pichcenia w DDTVN. Bardzo fajny, delikatny w smaku. Charakterku dodaje mu sos z suszonych owoców. Budyń jaglany to rzecz ogólnie znana, ale z przyprawami i tym sosem, powiem nieskromnie, smakuje wybornie. Ten sos jest tak smakowity, że polewamy nim także naleśniki, a nawet tartę pierniczkową.Weźmy:szklankę ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej z kawałkiem cynamonu i wanilii, opcjonalnie także z anyżem)ok. szklanki mleka roślinnego (najlepiej ryżowego) lub wodysyrop z agawy - do smakuszklankę mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny1/3 szklanki masła klarowanego1/3 szklanki wody4 łyżki syropu z agawy lub daktyli dużą szczyptę cynamonumiąższ z 1/4 laski waniliiOwoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Z kaszy wyjąć przyprawy i zblenderować ją z mlekiem, (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku i przełożyć do miseczek. Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Budyń podawać polany sosem.
Smakołyki Alergika wegańska tarta pierniczkowa Szybka, pyszna i w dodatku idealnie zimowo-świąteczna. Wyjątkowo wdzięczny obiekt, jeśli chodzi o dekorowanie. Tarta pierniczkowa to moje zeszłoroczne odkrycie (nie zdążyłam wówczas zrobić zdjęcia), w tym roku ponowię, bo dzieciaki szaleją. Taką tartę serdecznie polecam dekorować z maluchami. Jasna powierzchnia jej wypełnienia aż się prosi o rysuneczki. Możecie malować polewą karobową, a możecie po prostu poukładać pierniczki i ozdobić tartę sklepowymi ozdóbkami. My bardzo lubimy taką tartę polaną korzennym sosem z suszonych owoców.PS. Zdjęcie pojawi się, jak tarta będzie gotowa, czyli bliżej Świąt.Trzeba mieć:300 g pierniczków (mogą być domowe pierniczki)ok. 200 g bezmlecznej margarynyna wypełnienie:700 ml wody300 ml śmietanki owsianej6 łyżek brązowego cukrumiąższ z całej laski waniliiPierniczki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć bardzo drobno, uderzając w nie tłuczkiem, najlepiej drewnianym. Rozpuścić margarynę, dodać pokruszone pierniczki i dobrze wymieszać. Spód i brzegi formy do tarty wyłożyć masą, dobrze docisnąć i odstawić na godzinę do lodówki. Kaszę mannę wymieszać z wodą i cukrem. Mieszaninę gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje i nabierze niemal jednolitej konsystencji (ok. 20-25 minut). Wówczas dodać wanilię oraz śmietankę owsianą i gotować dalej, mieszając, aż masa znów zgęstnieje. Gdy masa przestygnie, wylać ją na spód i ponownie wstawić tartę do lodówki, do stężenia masy waniliowej. Następnie udekorować tarę według uznania.