Trzy rewelacyjne sałatki z kurczakiem – kolorowe, smaczne i zdrowe!


Czy nie macie czasami wrażenia, że w kółko jadacie to samo? Stale te same składniki, potrawy przyrządzane z zamkniętymi oczami, smaki dobrze znane. Wszystko przewidywalne a po jakimś czasie po prostu nudne. Jak często kończycie dzień z zawieszonym pytaniem: „Co jutro na obiad?”. Wymyślić danie, które zadowoli całą rodzinę a zwłaszcza dzieciaki, to nie lada wyczyn. Sztuką jest też wykorzystać kreatywnie resztki czekające w lodówce, których los często jest de facto przesądzony. Dlatego dziś pokażę Wam, jak przygotować trzy rewelacyjne sałatki z kurczakiem – ciekawe w smaku i oryginalnie podane!

Można powiedzieć, że drób zdecydowanie króluje u nas w domu. Mięso z kurczaka, indyka trafia do podniebienia wszystkich, przede wszystkich dzieci. Zawsze znajda się też chętni na kaczkę czy gęś, choć dla mnie to już egzotyka 😉 Cenię sobie to, że z drobiu można przyrządzić wiele ciekawych i nieskomplikowanych potraw. W kuchni jest szybko a na talerzu smacznie i zdrowo. Lubię delikatny smak tego mięsa i zachęcający wygląd (nawet surowiznę bez problemu łapię gołymi rękami) a dzieci nie grymaszą, że gdzieś tam dojrzały czerwony kolor albo że coś im się ciągnie i nie mogą pogryźć.

Drób jest przede wszystkim mięsem chudym i zawiera w sobie sporo witamin, jak choćby te z grupy B, wit. A, D, C, E i K oraz cynk, selen, magnez, fosfor a nawet kwas foliowy. Czy wiecie, że jedno udko od kurczaka pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania na cynk a cała pierś aż 85% zapotrzebowania na selen? Wbrew do niedawna jeszcze funkcjonującej (a może jeszcze gdzieś obecnej) opinii, mięso z drobiu jest też w pełni bezpieczne i można je podawać dzieciom.

W myśl przepisów obowiązujących w UE i w Polsce, podawanie zwierzętom antybiotyków dopuszczalne jest wyłącznie podczas leczenia, prowadzonego pod nadzorem lekarza weterynarii. Po jego zakończeniu, zwierzęta przechodzą okres karencji a do sprzedaży wprowadzane jest mięso, które spełnia minimalne, bezpieczne dla człowieka limity. A są one tak niskie, że jakościowo mięso kurczaka zdrowego nieleczonego a mięso kurczaka zdrowego i wcześniej leczonego, niczym się nie różnią.

Podobnie jest z hormonami. Zakaz ich stosowania w produkcji drobiarskiej wprowadzono już w 1996 roku a fermy drobiu i rzeźnie poddawane są regularnym kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej. Oczywiście mówimy tu o drobiu krajowym lub pochodzącym z krajów UE. Najlepiej zatem mięso kupować w sklepach – wtedy mamy pewność, że nie przywędrowało do nas z USA czy Chin. Można szukać informacji o certyfikatach, ale bezwzględnie trzeba mięsu zajrzeć prosto w oczy i ocenić, czy jest świeże a więc różowe, lekko błyszczące, zwarte i sprężyste.

No dobrze, trochę poopowiadałam Wam o tym drobiu i mam nadzieję, że jesteście uspokojeni 🙂 Jeśli chcielibyście poczytać więcej na ten temat, to zapraszam Was na tę stronę. Teraz czas na konkret, czyli obłędnie smaczne sałatki, którymi Was tak skusiłam tytułem. Wszystkie są naprawdę proste i praktyczne, bo bazą może być mięso pieczone, smażone albo gotowane. Czyli jeśli zostało Wam coś z niedzielnego rosołu, to idealnie! Dla zagonionych jest też wersja „fast”, czyli recykling kurczaka z rożna (o ile macie u siebie pewną i sprawdzoną budkę z rusztem).

Jesienna sałatka z żurawiną i orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 3 szklanki mięsa z kurczaka;
  • 1/2 szklanki majonezu;
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki;
  • garść posiekanej pietruszki, koperku i opcjonalnie kolendry;
  • 1/3 szklanki cienko pokrojonego selera naciowego;
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny;
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich;
  • sół i pieprz do smaku

Jak widzicie lista składników nie jest długa. Przygotowanie to też bułka z masłem. Jeśli nie macie do wykorzystania pozostałości z obiadu, mięso doprawiacie zgodnie z upodobaniem, smażycie lub pieczecie. Możecie użyć każdej części, bo zarówno udka, jak i filety nadają się idealnie (te pierwsze bez kości rzecz jasna). Przestudzone mięsko rozdrabniamy dłońmi (no dobra, można pokroić) i wrzucamy do miski. A potem dodajemy całą resztę składników. Mieszamy i gotowe!

Sałatka jest delikatna w smaku, ale wyczuwalny jest seler, orzechy włoskie i żurawina. Wszystkie smaki scala kurczak i mieszanka majonezu z jogurtem. Jeśli nie kręcicie nosem na któryś ze składników, to nie ma opcji, aby sałatka nie przypadła Wam do gustu!

Można ją serwować tradycyjnie, czyli w formie artystycznego stożka (żeby nie powiedzieć „kupki”) na talerzu. Ale można też pokroić dorodne jabłko na cienkie plastry. Świetna forma na małe, imprezowe porcje a połączenie sałatki ze słodkim jabłkiem – pycha!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

Zielone wspomnienie lata, czyli sałatka z avokado.

Składniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka;
  • 1 – 2 avokado;
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli;
  • sok z 1/2-1 limonki;
  • garść posiekanej kolendry;
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli nie przepadacie za „zielonym jajkiem”, to oto fajny sposób na przemycenie go do diety. I dobra okazja, na wykorzystanie gotowanego kurczaka z rosołu, którego wystarczy dobrze rozdrobnić. Delikatny, może nawet mdły smak gotowanego mięsa i avokado przełamuje cebulka i limetka. A z kolei kolendra dodaje tej idealnej kropki nad „i”. Po zmieszaniu składników postanie niemalże pasta, więc można posmarować nią kanapkę chrupiącego chleba. A można też wykorzystać skórki połówek avokado. Zdrowe i smaczne, czego chcieć więcej? 😉

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Włoska sałatka z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 1-2 piersi kurczaka (najlepiej mięso smażone/pieczone);
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego;
  • 1/2 szklanki świeżej, posiekanej bazylii;
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty lub bardzo drobno posiekany);
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych, suszonych pomidorów (najlepiej z przyprawami);
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii;
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej, czerwonej cebuli;
  • szczypta oregano i tymianku;
  • sól i pieprz do smaku.

Zachciało Wam się domowego „gyrosa” z kurczaka i znów przeceniliście Wasze możliwości? Nic nie szkodzi! Oto, jak możecie wykorzystać przygotowane mięso. Dodając suszone pomidory, czosnek, bazylię i orzeszki pinii, przeniesiecie się błyskawicznie z Grecji do Włoch! A przygotowanie? Znów prościzna! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki a jest to tak szybkie i proste, że starczy Wam sił na oryginalną formę podania. Ja wykorzystałam do tego liście sałaty rzymskiej (wersji mini). Czyż nie wygląda to zachęcająco? A jak smakuje …

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Polecam również:

Przekąski dla dzieci – na urodziny, kinderball i odwiedziny przyjaciół.

Pomysł na obiad: 3 smaczne i proste dania jednogarnkowe z kurczakiem!

 

Previous Książki, które bawią i uczą - nasze TOP 5!
Next Co ta dziewczyna ostatnio wyprawia, to się w głowie nie mieści!

Suggested Posts

10 dziwnych i całkowicie normalnych dolegliwości w ciąży.

Ach Warszawo!

Takiej dobroczynności chcę nauczyć moje dzieci.

Drugi miesiąc Niny.

To nie oszczędność, ani spryt. To zwykłe świństwo!

Bolesne karmienia, czyli co zrobić, gdy dziecko gryzie podczas jedzenia?

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *