Łatwy przepis na ciasto na pizzę - najlepszy!
Mówią, że tej pizzy nikt nie może się oprzeć. Ciasto jest puszyste, ale niezbyt grube. Dodatki pasują do niego idealnie i rozpływają się w ustach. Poświęć godzinę, a Twoja rodzina nie odejdzie od stołu i będzie prosiła o więcej.
Przepis na ciasto drożdżowe do pizzy
Żeby zrobić ciasto, trzeba odrobinę ubrudzić sobie rączki, ale zapewniam, że warto. Przed jego przygotowaniem radzę zdjąć z dłoni pierścionki, by oszczędzić sobie późniejszego czyszczenia.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 5 szklanek mąki pszennej + 1 do podsypania i rozwałkowania
- łyżka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- kostka drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
*składniki wystarczają na 2 duże blachy ciasta i najczęściej dzielę je na pół i zostawiam część na następny dzień w lodówce.
Przygotowanie ciasta:
W naczyniu umieszczam wszystkie składniki suche i olej, a na ich szczycie rozdrabniam kostkę drożdży. Całość zalewam wodą i wyrabiam dłońmi. To jest ta część, gdy trzeba się odrobinę wybrudzić. Wyrabiamy kulę ciasta i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie składników do pizzy:
W międzyczasie polecam przygotować sos pomidorowy i pozostałe składniki. U nas są to najczęściej: kukurydza, fasola, salami pepperoni, ser mozarella i oliwki. Wersja dla Igora jest zwykle bez nabiału, więc dla niego przygotowuję oddzielną małą pizzę z serem wegańskim.
Pyszna wychodzi również pizza z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, sosem pomidorowym i rukolą. Wariacji jest mnóstwo i warto postawić na swoją, ulubioną wersję.
Sos pomidorowy przygotowuję z łagodnego ketchupu, który mieszam ze sporą ilością suszonego oregano i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Sos oczywiście można dowolnie modyfikować lub przygotować w 100% samodzielnie z pomidorów.
Przygotowanie pizzy:
Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na pół i odstawiam jedną połówkę do lodówki. Z drugiej formuję mniejszą kulkę (na pizzę dla dziecka) i większą dla nas. Zwykle podsypuję ją odrobinę mąką i rozwałkowuję dość cienko. Zawijam końce, smaruję całość dość obficie sosem i razem z Igorem wykładam całość składnikami. Kiedy pizza jest już dość szczelnie pokryta składniki, nakładam ser i wstawiam pizzę do rozgrzanego piekarnika (góra dół na 180 stopni). Czas pieczenia to około 20-30 minut. Jeśli ser jest już rozpuszczony, a spód chrupiący (można podważyć nożem i sprawdzić) pizza jest gotowa. Smacznego!
Pizza po wypieczeniu wygląda tak:
Koniecznie dajcie znać czy próbowaliście tej pizzy i jakie składniki smakują Wam najbardziej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz