Od momentu otrzymania paczki z produktami Uncle Ben’s Młody ciągle podpytuje, kiedy zrobimy coś nowego ze skrzyneczki. No nie powiem, że kusi mnie wizja pokrojenia mięsa, podsmażenia i zalania sosem i podania do ryżu. No ale nie byłabym sobą dziś gdybym tak zrobiła. Gotowce jednak nie do końca mnie przekonują, traktuję je jako dodatek lub pewną bazę.

Tak też zrobiłam teraz, a efekty? Młody i spółka najedzeni i zachwyceni. Ryż odczarowany ( do tej pory jadany tylko w pomidorowej) więc ogłaszam sukces.

PulpetyII2

Pulpety w tajskim curry

Składniki

500 g piersi z indyka

mała cebula

ząbek czosnku

łyżeczka czosnku niedźwiedziego

sól, pieprz

jajko

olej do smażenia

 

sos Tajskie curry z małymi kukurydzami

puszka mleka kokosowego

łyżeczka curry

pół łyżeczki mielonego imbiru

ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

łyżeczka miodu

ryż basmati

 

Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajo i mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kulki i obsmażamy je na oleju.

Do garnka wlewam sos tajski i podgrzewam go. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem imbirem i curry. Na koniec dodaję mleko kokosowe i miód. Dodaję sok z połowy cytryny. Zagotowuję.

Podaję z glazurowaną marchewką, a dla Młodego bezapelacyjnie tarta marchew z jabłkiem.

Smacznego!

PulpetyII