Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Przepis na warzywne muffiny – szok!

Przepis na warzywne muffiny – szok!

[fb_button]

 

Muffinki, babeczki – same te słowa kojarzą się ze słodyczą. A może by tak inaczej? I przy okazji troszkę zdrowo?

Małe dziecko przekonane o tym, że to coś słodkiego weźmie do rączki, aż do pierwszego kęsu, gdy poczuje, że coś jest nie tak. Może w pierwszym odruchu wypluje Ci wszystko, ale gdy tylko poczuje smak, zje całą! I to nie jedną!

W wersji dla rodziców, bądź na imprezę można dodać wiecej pieprzu, będą bardziej wyraziste!

Potrzebne będą:

  • 1 cała papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży jogurt naturalny
  • pół kostki sera żółtego
  • 3 lub 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • szczypiorek, opcjonalnie świeża bazylia
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy, suszone zioła

 

Paprykę z cebulą kroimy w mniejszą kostkę, podsmażamy na patelni i zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie tarkujemy ser żółty na dużych oczkach, rozbijamy jajka widelcem, dodajemy jogurt naturalny, przyprawy, olej, pokrojony szczypiorek i bazylię, oraz składniki z patelni, mąkę i ser.

Całość przekładamy do formy (polecam te silikonowe), z przepisu powinno wyjść 12 sztuk babeczek.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut!

Smacznego! Palce lizać!!!!

 

FG6A2948-2 FG6A2949 FG6A2954FG6A2827

 

 

Close