dziś tak na szybko, bo to tylko ciastko. Tylko, lub aż, bo moje ulubione, z dzieciństwa. Z rabarbarem, z pianką z białek na kruchym cieście posypane kruszonką.Mama i babcia je robiły więc i ja robię. Bo dom powinien pachnieć świeżym ciastem lub rosołem niedzielnym. Zwłaszcza w te wolne dni, kiedy jesteśmy razem.  To buduje więzi. A dziś one są tak istotne. Kiedyś tak wszyscy nie wylatywali ze swych gniazd, dziś jest to nagminne. A kiedy już się tak stanie, fajnie jak są wspomnienia, zapamiętany zapach. Coś do czego ciągnie, gdzie chce się wracać. Miejsce, które wyryte zostaje w sercu, na zawsze zapamiętane. Ja tak miałam i chcę aby i moje dzieci tak miały. A mieć ciastko i zjeść ciastko to trochę różnica. To tak jakby postawić coś przed sobą, a już nie dotknąć, nie poczuć. Co mi z patrzenia, kiedy dotknąć, nie mogę, spróbować… to tak jakbym miała fotografię mojego dziecka, a nie mogła przytulić, pokołysać, wycałować. No bezsensu. Wolę zjeść, poczuć zapach, dokonać oceny . I Wam je polecam. Szybko i pysznie i … tak domowo, na kruchym cieście z rabarbarem

przepis na kruche ciasto z rabarbarem

składniki:
• 400 g mąki
• 150 g cukru
• 200 g miękkiego masła
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 żółtka
• 2-3 łyżki gęstej śmietany
składniki mieszamy / ja zawsze w robocie planetarnym 2 min i gotowe 🙂  /, zawijamy w folię i do lodówki na min 30 min
Foremkę / blachę / moja ma wymiary 25 x 36 cm / smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylepiamy ciasto, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 25 min, aby leciutko zbrązowiało.

Przepis na kruszonkę na ciasto

składniki:
• 200 g mąki
• 150 g masła
• 120 g cukru
• aromat np. waniliowy / opcjonalnie – cukier waniliowy /
wyrabiamy ze składników ciasto i również wstawiamy do lodówki

 

przepis na kruszonkę na ciasto

w między czasie przygotowujemy rabarbar. Dusimy na patelni z cukrem. Lekko przestudzoną masę rabarbarową / sok odlewamy / wykładamy na również lekko przestudzone, upieczone ciasto.

piana z białek

składniki:
– 4-6 białek
– szczypta soli
– szczypta mąki ziemniaczanej
– 4 – 6 łyżek cukru pudru
idealna piana z białek powinna być sztywna, nie wylewać się z miski. Białka  podczas ubijania kiedy zaczynają zmieniać konsystencję można posolić i dodać szczyptę mąki ziemniaczanej. Pod koniec dodajemy cukier. Kończymy ubijać pianę z białek na najwyższych obrotach miksera / robota.

 

idealna piana z białek

ubite białko wykładamy na ciasto z rabarbarem. Ciasto na kruszonkę wyjmujemy z lodówki i zcieramy na tarce.

Wstawiamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 30 min.

Jest pyszne i cudownie pachnie.

i według zasady :

mieć ciastko i zjeść ciastko –

kruche ciasto z rabarbarem

Smacznego !

 

przepis na kruche ciasto z rabarbarem

 

kruche ciasto z rabarbarem przepis z rabarbarem

 


jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową lub dołącz do mnie na facebooku

pozdrawiam  — asia —


oceń
recipe image
przepis
kruche ciasto z rabarbarem
autor
opublikowane
średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)