Lady of the House Sezon jabłkowy w pełni… Sezon jabłkowy w pełni, a ja spieszę do Was z przepisem na puszyste i soczyste ciasto. Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze się udają…nawet jeśli robimy je po raz pierwszy. A do tego uzyskamy całkiem sporą, familijną porcję więc przepis doskonale nadaje się na podwieczorek lub początek weekendu. SKŁADNIKI: 5 jajek 200 g cukru (czyli jedna szklanka) 510 g mąki tortowej (czyli 3 szklanki) 225 g oleju (czyli 1 szklanka) 250 ml mleka (czyli 1 szklanka) 25 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.5 kg jabłek cukier puder WYKONANIE: Do dużej miski wbijamy całe jaja oraz dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 4 minut. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy olej, mleko, cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwileczkę miksujemy. Ciasto przekładamy równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane owoce ‚wciskamy’ równomiernie wewnątrz ciasta (im głębiej, tym ciasto będzie bardziej soczyste). Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Do wykonania ciasta użyłam jabłek, a to dlatego że są to jedne z moich ulubionych owoców a ponadto w garażu czekają na mnie 3 skrzynki świeżych papierówek wprost z ogrodu moich Rodziców. Ciasto smakuje także wyśmienicie ze śliwkami, brzoskwiniami i gruszkami… Jest to jeden z moich dyżurnych przepisów (ciasto przygotowuje się naprawdę szybko) i jestem pewna, że polubicie je tak samo jak ja;) Zapachniało jesienią….